Дети войны

Марюева Парасковья Николаевна

Нынешний 2020 год особенный для россиян.

Мы отметили 75-летие Великой Победы, чествуя наших дорогих ветеранов, тех, кто в годы войны заменил на местах отцов и старших братьев, ушедших на фронт.

Сегодня мой рассказ – о наших землячках-тундровичках Марии Егоровне Лаптандер и Парасковьи Николаевне Марюевой, именно того, военного поколения. Когда читаешь строки их биографии, на глаза наворачиваются слёзы, слишком много горя пришлось пережить им на своём веку.

Они ковали Победу в тылу

Лаптандер Мария Егоровна родилась 15 апреля 1926 года в Малоземельской тундре, у реки Есты.

Свою маму девочка не помнит, она умерла очень рано. С отцом, Ноготысым Егором Матвеевичем, они жили у бабушки и дедушки. Кроме Марии – самой младшей в семье, было ещё 7 сестёр. Все они помогали отцу ловить песцов, вести хозяйство. Летом ягоды и морошку собирали. Во время забоя оленей помогали взрослым: снимали шкуры, разделывали туши. Именно отец преподал детям уроки жизни в стойбище, научил всем житейским премудростям.

– Я ещё в детстве умела шить, выделывать камусы, шкуры, – рассказывает Мария Егоровна. – Как женщине-тундровичке не шить? Это главное! В чуме всегда много работы. Нужна тёплая одежда – тобоки, пимы, малицы, липты на всю семью, зимнее покрытие для чума. А ещё надо обязательно сытно накормить приехавшего со смены пастуха. Во всём должен быть порядок.

Мария Егоровна вспоминает: «Училась в Табседе, окончила 5 классов, потом началась вой­на. Как эта весть дошла до нас, не помню, но в тундре все знали про войну. Тогда из Табседы ушли все молодые парни. Отец был преклонного возраста, на войну он не попал. Был голод, холод, но никто никогда из нас не жаловался. Все понимали, что идёт война. Держались дружно, помогали друг другу и много работали. Зимой шли за камбалой, сайкой на лёд, ловили песцов. В те годы было нашествие волков, они ночами ходили стаями вокруг оленьих стад. Так что сутками охраняли оленей. Волки воют, темно, холодно, но оленей мы не оставляли. Глаз не смыкали. Я не одну ночь сидела на санях и наблюдала за поведением оленей: не тревожатся ли? Хорошо, что рядом всегда была собака, главный помощник любого оленевода. Победу 9 Мая 1945 года мы встретили в тундре. Все радовались и ждали своих с войны. Многих не дождались…»

В 1949 году в стойбище с вой­ны вернулся Лаптандер Алексей Иванович. Через год Мария и Алексей поженились. Свадьбу сыграли по ненецким обычаям. Жили, как говорится, не тужили. Кочевали семьёй по родной земле, пасли оленей. Даже после смерти мужа, Мария Егоровна продолжала трудиться в тундре. Помогала детям вести хозяйство.

Недавно Мария Егоровна отметила 94-й день рождения! Мы от души желаем ветерану бодрости и крепкого здоровья!

Дежурили и днём, и ночью

Марюева Парасковья Николаевна появилась на свет в Малоземельской тундре осенью 1920 года в семье Николая Григорьевича Лаптандера и Анны Сергеевны Соболевой. У них было пятеро детей. Парасковья – самая старшая. Работы в стойбище всегда хватало, поэтому в школу родители её не отпустили. Отец брал на рыбалку, за дровами, на дежурство в стадо. Мама учила шить одежду, ремонтировать нюки для чума, шитью ненецких кукол.

Когда началась война, Парасковье был 21 год.

Она вспоминала: «Пастушить я начала с 17 лет. Два брата – Дмитрий и Пётр ушли на фронт и погибли. Дежурство несли и днём, и ночью. А затем отправлялись на охоту, на добычу морского зверя. Всё добытое сдавали бригадиру Табседы. Однажды на Песчанке, снимая капканы, видела подводную лодку, заметила на поверхности воды перископ, он не двигался, потом вдруг исчез, лодка ушла в море».

В 1948 году вернулся с войны Марюев Николай Арсентьевич. Парасковья Николаевна вышла за него замуж, тогда ей было 30 лет.

Из воспоминаний Парасковьи Николаевны: «Сначала отец не отдавал замуж, говорил, что нет приданого, вот когда появится что-то, тогда и видно будет. Жили в тундре, в деревне Три Бугры, а потом переехали в Нельмин Нос».

Зимой Парасковья Николаевна работала в мехпошиве, летом на сенокосе. Вместе с мужем они вырастили пятерых детей. Екатерина, Виталий, Василий, Валентина и Евгения – достойная смена родителям.

При жизни односельчане часто видели Парасковью Николаевну на сцене сельского ДК. Она знала много эпических песен, которые часто исполняла для сельчан. Со своими земляками выезжала на фестивали и конкурсы в Нарьян-Мар, бывала в Архангельске, Ленинградской области. Не стало Парасковьи Николаевны в 2000 году.

Вот такие они, наши ветераны, мудрые, трудолюбивые, достойно прожившие жизнь. Там, на далёких просторах, они свою душу растили. Потом возвращали всё накопленное детям, взрослым людям в надежде на то, что эти уроки они тоже сумеют пронести через свою жизнь и передать их следующим поколениям.

Перевод на ненецкий язык

Сайнорма похо’’на’’ ӈацекы’’ ӈэвы’’

2020 по’ я’ сяр нина’’ илена’’ хуркари’’ тэнз’ хибяри’’ е’’эмня тэри’’ тарця по’ ни’’ӈа’’. Тюку по’ Победа 75 пом’ ядабтаваць, пудана ӈарка сайнорма’ ветеранха’ ӈарка вади’’ хэтамбива’’. Хибярихи’ хибя’’ сайнорӈаць, хибя’’ тылхана манзараць.

Сайнорма по’’ ямбан’ хойхана ӈацекы’’ иринато’, нисянато’ таӈэ’ манзараць. Ӈарка хибяридарев’ манзараць. Илевадо’ саць тоенась. Ӈока маям’ манэ’’ӈаць. Тарем’ Мария Егоровна Лаптандер, Парасковья Николаевна Марюева манзараӈаханзь.

Сайнорма похо’’на’’ манзаравы’’

Лаптандер Мария Егоровна Нюдя яхана 1926 по’ сие’ ниць ирий’ 15 яляхана соявысь. Небякомда нида тене’’, мер’’ яӈгумысь. Нисяндо’ ня’ не’’ ӈацекы’’ ириндо’ Ноготысой Егор Матвеевич’ мякана илевыць, хусувэй мяд’ манзаи’’ хададо’ пэръядась. Си’’ив не’’ ӈацекы’’, мякана сава нядаӈгодаць, нисяндо’ хэвхана ханесеты’’. Та’ мальӈгана ӈодинзеты’’, мараӈгам’ ма’’лабсеты. Тэхэ’’на’’ ӈод’’ нядаӈгосеты’’. Тарабнандо’ тым’ хырасеты, ты’ ӈамзам’ матурцеты, хусувэй ӈамгэмдо’ тавдабсеты. Нисядо’ мал’’ ӈацекыда хойхана илеван’, хуркари’’ илӈгана таравнда серт’ тохолэйдась.

«Мань нюдякодан’ маля сэдорадм’, пени’’, хоб’’ напсетыдм’, – тарця вадаха’’на’’ Мария Егоровна лаханавамда нэдась. – Ханзер’’ хойхана мюсерта не сэдора ехэраӈгу? Ханзер’’ тарця не илеӈгу. Иба ембдяр’’ тара’’ – тобакм’, пивам’, липтем’, мальцям’, паным’ хусувэй мяд’ тер’’ е’’эмня хибя’’ сэдаӈгу? Тикы’ хавна мяд’ е’’эмня ея’’ тара’’ нив’’, навар’’ пирева’’. Тэхэ’’на’’ мэвы’’ ненэця’’, ӈацекы’’ ӈавламба тара’’.»

Мария Егоровна тамна тарця вади’’ ихинда ха’’аврась: – Тобседахана тоходанамась, 5 классм’ ёльцедамзь. Ханзер’’ сайнорма юн’ хоян’ товам’ ехэрам’, сайнорма таневам’ мал’’ теневадонзь. Тамальӈгана Тобседахад ӈацембой хасава’’ мал’’ хаяць. Нисян’ пода’’ ӈокаць, сайнорманзь нидось хана’’. Тенебнан’, саць саӈгово’’ӈась. Ӈавар’’ яӈгусь, тецись. Ӈока маям’ хибяри’’ ла’’амдаць. Ханяхарт’ нисеты’’ хусарку’’…

Тэхэ’’на’’ яля’, пий’ ямбан мэсетыва’’. Тэкоцина’’ илека’’ нибнандо’ хана’’. Пэвдяхана’’ илека’’ ӈоберцеты’’, тецяӈгу, пинсетыва’’. Тына’’ нисетына’’ хаембю’’. Пили’’ маниесетына’’,пий’ ямбан нисетыва’’ хоню’’. Вэнеко’’ сид’’на’’ сававна нядабасеты’’. 1945 по’ ты’’ ниць ирийхана Победа товам’ намдаваць. Сайнорма ёльцеван’ саць маймбиваць. Янамбовна сайнормахана мэвы’’ ненэця’’ хойхана ӈадимя’’. Ӈокаюв’ пелядо’ тенад’ яхато’ нидаць тэв’’.
1949 похона сайнорма’ пуд’ Лаптандер Алексей Иванович’ ӈэсында’ тось. По’ ваерась Мария Егоровна хаюпа хаясь, тюнди’ ненэцие’’ ватовна ваераць. Сававна илець, мяд’ терсавэй вымна мюсерӈаць, тыдо’ пэрӈаць. Вэсаконда’ яӈгу’’махад Мария Егоровна тамна пон’ хойхана мэсь. Нюда’’ маниесь, хусувэй серкана нядабись.

Сие’’ ниць’ ирий’ 15 яляхана Мария Егоровна 94 помда ядабтась. Ӈоб’’ нерня’ сайнорма’ по’’ ветеран’ илевада сававна миӈая’’, сенз’ ӈэя!

Яля’, пий’ ямбан’ манзараць

Марюева Парасковья Николаевна Саляхана илесь. Сайнорма’ яхана’’ товы похона пыда сидя юкад’ вата подась, мэёвна манзаранась. Пыда Нюдя’ я’ тер’’, таняна 1920 похона Анна Сергеевна Соболева, Николай Григорьевич Лаптандер мякана соявысь. Самляӈг нюди’’ ӈэвысь, нертейди’ Парасковья. Пыда нисянда’ ня ёрманзь ядэрцеты, тэхэ’’на’’ мэсеты, пям’ ма’’лабсеты. Небяда не нюмда’ сэдорась тохоладась, мяд’ еям сулурпась, ӈухуко’’ сэдабась. Ханзер’’ сайнорма по’’ мальӈгана хойхана илевадо’ миӈась,тикы’ нямна Парасковья Николаевна тарця вади’’ мэ’’ӈась: – Саю’ похо’’на’’ манзаява’’ ӈокась, мал’’ манзарасеты’’. Мань сидя хасава няв’ Дмитрий, Пётр сайнорць хаяханзь, ӈобкартади’ пуня’’ нись ту’’. Маня’’ яля’, пий’ ямбан тына’’ маниесетыва’’, ханесетыва’’, яв’ илекам тэводаванзь ядэрцетыва’’.

Тарем’ илеваць, нина’’ нядабасетыва’’, сайнорман’ хэвы’’ нина’’ мякна’’ ӈатеваць. 1948 похона Николай Арсентьевич Марюев сайнормахад тось, сидя по’’ ваерась Парасковья хаюпа хаясь. Сайнорма’ пуд’’ хойхана манзараӈаханзь. Нельмин Саляхана хардади’ танясь. Няхар’’ не нюди’, сидя хасава нюди’ сава хибяриӈэ’ вадыць, пыдо’ Саляхана иле’’.
Парасковья Николаевна илеванда’ ямбан ӈокавна манзарась. Хибярихи’’на’’ сава ӈэсеты, хынокад’ не ӈэвысь. 2000 похона янгумысь, Саляхана сюры.